400 dager åpent kjøp* ✓     Fri frakt over kr 599 ✓     Fast frakt kr 59* ✓     Superrask levering ✓     Garantert billigst ✓
Fri frakt over kr 599,-

Tips til Pynting av Festbord

Hvordan Pynte Festbordet..

Skal du ha middagsselskap, eller huser du gjester i høytiden? Kanskje kommer svigermor på besøk?
Slapp av, festogmoro.no er her for å hjelpe deg.

Her finner du 3 supre tips til borddekkingen:

Å pynte bordet er ofte det en gjør kun minutter før festen starter, og som ofte minner en på at en skulle fulgt bedre med i heimkunnskapstimen på skolen. 

Hvilken side skal skjeene på? Gaflene? Kniver - hva er det? Og, trenger vi i det hele tatt ha et bord?!

1. Enkel uformell middag/lunch - Basen

Dette passer til det meste - for de fleste - og du trenger kun det enkleste dekketøy.

Tallerkenen er basen. Dette gjelder alltid.
Den settes i midten, og alt annet bygges rundt den (på siden, under eller over).
Bestikket posisjonerer du som følger:

  • Gafler til venstre for middagstallerkenen,
  • Kniver og Skjeer til høyre. Knivbladene skal alltid peke mot Tallerkenen.

Dette husker du enkelt på følgende måte:
Knivene beskytter Skjeene mot de onde Gaflene til Venstre! 

  • Glasset plasserer du ovenfor kniven
  • Servietten kan plasseres enten midt på tallerkenen, eller under gaflene
  • Spisebrikke plasseres under tallerken. Alt annet blir veldig merkelig.

Det aller viktigste her, er uansett: bruk fantasien. Det er visse regler som er veldig greie å følge, men hvis du ikke føler at dette er deg, kan du ærlig talt slenge et håndkle på bordet, finne fram bestefars suppeskål, og la gjestene spise toast med teskje.

Du bestemmer!

Sjekkliste:
-Tallerken
-Glass
-Kniv
-Gaffel
-Skje
-Serviett
-Spisebrikke

Bonus:
-Duk. Det er alltid noen som søler masse.  

2. Uformell middag eller lunsj, men med det lille ekstra:

Start med basen (som vi allerede har gått igjennom), og legg til enkle elementer for det lille ekstra.

  • Skal du servere salat, plasseres salat-gaffelen til venstre for middags-gaffelen
  • Dersom salat ikke skal serveres, kan du likevel benytte salat-gaffel til desserten. Denne plasseres da til høyre for middags-gaffelen. Eventuelt kan gaffelen følge dessert-serveringen.
  • Skal du servere suppe, setter du suppebollen på middagstallerkenen, og en suppe-skje helt til høyre.
  • Salat-, eller brødtallerken plasseres til venstre, ovenfor gaflene. Smørekniven plasseres på tvers av denne
  • Kopp plasseres ovenfor skjeen(e), med håndtaket mot høyre.
    Vin- og vannglass plasseres til venstre for koppen.

Mix og match farger som du føler er riktig for deg. De aller fleste fester eller anledninger er personlige, og dette skal gjenspeiles. Har du en gjest som korrekterer deg, ber du han/henne forlate området;)

Sjekkliste:
-Tallerken
-Glass
-Kniv
-Gaffel
-Skje
-Serviett
-Spisebrikke
-Duk

Bonus:
-Bordkort: til glass eller rett på bordet.
-Blomsterdekorasjon: ekte vare er selvsagt det beste, men vi har mye fint som holder året rundt:)

Formell Middag: ikke noe tull!

Selv om dette er det skumleste som finnes, er det ingen grunn til panikk!
Også her starter vi med basen, og legger til de noe mer formelle elementene:

  • Hvitvin- og Rødvinsglass, og vannglass, plasseres til venstre for kaffekoppen.
  • Drikke-/suppe-/dessert-skje plasseres til høyre for kniven.
    (Dessert-skje kan også her legges på bordet først når desserten ankommer)
  • Det er vanlig å ha et ekstra fat under middagstallerkenen når en har formell middag
  • Du benytter gjerne det fineste dekketøyet du har til de mer formelle anledningene. 
  • Tunga rett i munn. Her fungerer det ikke med håndkle på bordet, eller neon-servietter i melkeglass. Noe personliggjøring kan man likevel tillate seg, men her er det greit å være stiv i dekketøyet, og heller la fantasien fare, hva gjelder bordpynt